SaS je za sprístupnenie ostrova Sihoť cyklistom

21.09.2012 Bratislava

Bratislava 21. septembra (TASR) – Predstavitelia SaS sú za sprístupnenie ostrova Sihoť verejnosti a možnosť viesť tadiaľ cyklotrasu spájajúcu Devín a Karlovu Ves. Liberáli preto podporia návrh tzv. sihoťskej trasy na zasadnutí štvrtkového (27.9.) bratislavského mestského zastupiteľstva.

Doterajšie odmietavé stanovisko viesť cyklotrasu cez Sihoť pre možné znečistenie vodného zdroja zo strany Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS) i envirorezortu nepovažujú predstavitelia SaS za dobré. Podľa nich treba chrániť vodný zdroj, avšak tvrdia, že cyklisti nie sú priamou hrozbou pre vodný zdroj na Sihoti.

Cyklisti nie sú teroristi

"Netvárme sa, že cyklisti sú teroristi, ktorí majú záujem znečistiť pitnú vodu," uviedol na dnešnej tlačovej konferencii podpredseda SaS Juraj Miškov. "Keď majú výnimku poľovníci, snáď nebudeme robiť problém cyklistom, je to o zdravom rozume a dobrej vôli," doplnil Miškova podpredseda SaS Ľubomír Galko.

SaS si na Sihoti urobila vlastnú analýzu. "Samotný prejazd cyklistov vodný zdroj neznečistí. Preto sme za to, aby bolo akceptované obmedzené a regulované sprístupnenie ostrova pre cyklistov," uviedla Anna Zemanová, poslankyňa Bratislavského samosprávneho kraja za SaS s tým, že podmienkou je realizácia niektorých nevyhnutných opatrení na vodárenských zariadeniach v blízkosti sprístupnenej komunikácie.

Kontrolovaný prejazd

"Navrhujeme kontrolovaný prejazd, opatrenia, aby sa vodné zdroje chránili pred úmyselným znečistením a aby cyklotrasa bola vedená čo najďalej od vodných zdrojov," dodala Zemanová. Pripomenula, že prejsť súčasnú trasu medzi Karlovou Vsou a Devínom po Devínskej ceste je nebezpečné. "A určite nesmie byť trvalým riešením."

Na rokovaní mestského zastupiteľstva sa má vo štvrtok hovoriť o trasovaní cyklotrasy. Sú dva varianty, buď bude trasa vedená cez ostrov Sihoť, alebo po severnom brehu Karloveského ramena. Druhá, "mimosihoťská" však naráža na problém, že prechádza cez pozemky súkromných vlastníkov, ktoré by bolo potrebné majetkovo vyrovnať.

Poslankyňa mestského zastupiteľstva Katarína Augustinič (SaS-OKS) informovala, že SaS predloží na mestskom zastupiteľstve pozmeňovací návrh, ktorý podporuje 1. variant riešenia cyklotrasy, teda jej vedenie cez ostrov Sihoť. "Budeme však žiadať vypracovanie strategického dokumentu, ktorý sa bude týkať analýzy ochrany vodného zdroja a rizík jeho možného znečistenia aj v súčasnosti."
 

Vyberte región